چارلز هندی (Charles Handy) را میتوان بنیانگذار آموزش نوین مدیریت در انگلستان و یکی از بزرگترین متفکران زندهی مدیریت در سطح جهان دانست.
کسی که نامش را معمولاً در کنار بزرگانی مانند پیتر دراکر و هنری مینتزبرگ قرار میدهند.
وارن بنیس که خود از بزرگان مدیریت است و با او در بحث کاریزما و #رهبری سازمانی آشنا شدهایم دربارهی او چنین میگوید:
«اگر نقش دراکر را رسمیت بخشیدن به دانش مدیریت و نقش تام پیترز را رواج دادن بحث مدیریت بدانیم، میتوانیم بگوییم این چارلز هندی بود که عمق و ظرافت فلسفی را به مدیریت افزود.»
چارلز هندی در ایرلند متولد شده و بخش غالبِ زندگی مدیریتی خود را در انگلیس گذرانده است.
اما این تفاوت اصلی او با بسیاری از مشاهیر مدیریت – که عمدتاً در آمریکای شمالی زندگی کردهاند – نیست.
تفاوت مهم هندی با بسیاری از متفکران دیگر در حوزهی مدیریت، سابقهی کار اجرایی اوست.
چارلز هندی حدود ده سال برای شرکت نفتی شل کار کرده و بهواسطهی شغلش، مأموریتهای کاری متعددی را در کشورهای مختلف از جمله آسیای جنوب شرق گذرانده است؛ جایی که با همسر آیندهاش آشنا شد (شهر کوالالامپور).
چنانکه خود در زندگی نامهاش (کتاب خودم و چیزهای مهمتر) میگوید، این همسرش یعنی الیزابت بوده که او را ترغیب میکند دست از کار برای شل و فروختن عمر خود به کسب و کارها بردارد و به کاری بزرگتر – متحول کردن دانش مدیریت در اروپا – بپردازد.
چارلز هندی و کتاب خدایان مدیریت
بسیاری از مردم دنیا چارلز هندی را به خاطر کتاب خدایان مدیریت میشناسند.
این کتاب مباحث متنوعی را مطرح کرده و میتواند موضوع یک دورهی آموزشی کامل مدیریتی باشد، اما در حد چند جمله میتوان آن را به صورت زیر خلاصه کرد:
فرهنگ سازمانی را میتوان در قالب چهار دستهی کلی طبقهبندی و بررسی کرد. او هر دسته را با توجه به داستانهای اساطیری یونان، به یکی از آرکتایپ های یونانی نسبت داد:
- فرهنگ زئوسی: فرهنگ متمرکز، اقتدارگرا و مبتنی بر قدرت
- فرهنگ آپولویی: فرهنگ نقشمحور، چارچوب بروکراتیک و قانونگرا و مبتنی بر دستورالعمل
- فرهنگ آتنائی: فرهنگی که وظیفهگراست و به خروجی و دستاورد، بیش از هر چیزی اهمیت میدهد؛ کار تیمی و تطبیقپذیری ویژگی این فرهنگ است.
- فرهنگ دیونیسیوسی: فرهنگی که در آن برای فرد و فردیت او اصالت در نظر گرفته میشود و سازمان خود را مسئول میداند در مسیر رشد و شکوفایی اعضای خود گام بردارد و نسبت به خواستهها و احوال تک تک اعضا حساس باشد.
البته چارلز هندی اصرار ندارد فرهنگ هر سازمان را صرفاً در یکی از چهار دستهی بالا قرار دهد. اما بر این باور است که فرهنگ هر سازمان را میتوان به صورت ترکیبی از چهار مولفهی فوق توصیف کرد.
چارلز هندی و سازمان شبدری
سهامدار به تأمین سرمایه کمک کرده و میتواند انتظار سود سرمایه داشته باشد؛ اما اینکه سُکانِ ادارهی کسب و کار را به عنوان مالک در دست بگیرد و اختیار همهی تصمیمها با او باشد، الزاماً به تصمیم های پایدار منتهی نمیشود.
البته حجم نقدهای چارلز هندی از وضعیت موجود در مقایسه با پیشنهادهایش برای وضعیت مطلوب، بسیار بیشتر است.
آراء و دیدگاههای چارلز هندی نیاز به شرح و بررسی بیشتر دارد و لطفاً فعلاً این درس را در حد یک معرفی بسیار مختصر از او در نظر بگیرید.
[ مطلب مرتبط: جمله ای از چارلز هندی درباره مدیریت و هزینه کردن ثروت ]
سری مطالب حوزه متفکران کلاسیک مدیریت
The post چارلز هندی | نظریه پرداز و نویسنده کتاب خدایان مدیریت appeared first on متمم.