با پارادوکس عاطفی چه کنم؟ در این رابطه، بمانم یا بروم؟

پیش نیاز مطالعه این درس

  • مطالعه‌ و حل تمرین درس تعریف حمایت اجتماعی
  • مطالعه دقیق درسِ پارادوکس عاطفی

از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:

  • بتوانند هنگام تجربه‌ی پارادوکس عاطفی، جدول خوبی‌ها و بدی‌های رابطه را به درستی تنظیم کنند.
  • با استفاده از سوال‌های عارضه‌یابی رابطه بتوانند با نگاهی باز و همه‌جانبه‌ به رابطه عاطفی خود نگاه کنند و اثر سوگیری را در تصمیم‌گیری‌ خود کاهش دهند.

فشار ذهنی هنگام مطالعه نیاز به مشارکت شما کسب و کار زندگی£

نخستین راهکاری که هنگام مواجهه با پارادوکس عاطفی مطرح می‌شود، تنظیم فهرست خوبی‌ها و بدی‌های دو طرف رابطه است.

تنظیم این نوع فهرست‌های خوبی و بدی یا مزایا و معایب رابطه و طرفین آن همواره برای غلبه بر تردید در تصمیم گیری پیشنهاد می‌شود.

بسیاری از مشاوران این روش را یکی از بهترین راهکارها برای تصمیم گیری بهتر می‌دانند.

ما در این‌جا ابتدا تذکر مهمی را درباره‌ی تنظیم فهرست خوبی و بدی رابطه مطرح می‌کنیم و سپس به سراغ سوال‌های عارضه یابی رابطه (مطرح شده در کتاب خانم میرا کیرشن‌باوم) خواهیم رفت.

یک نکته‌ی ظریف درباره‌ی لیست نکات مثبت و منفی رابطه

حتماً به این نکته توجه دارید که وقتی از پارادوکس عاطفی حرف می‌زنیم، احتمالاً وزن احساسات مثبت و منفی، چنان به هم نزدیک است که به سادگی نمی‌توانیم بفهمیم کدام وجه رابطه بر وجه دیگرش می‌چربد و غالب است.

رهایی از تناقض عاطفی در رابطهدر چنین وضعیتی، نباید انتظار داشته باشید که با آوردن یک کاغذ و فهرست کردن نکات مثبت و منفی، به سادگی و به شکلی معجزه‌آسا، به نتیجه‌ای واضح و مشخص دست پیدا کنید.

اما توجه به نکته‌ی زیر می‌تواند به شما کمک کند:

فهرست نکات مثبت و منفی را با قصدِ ایجاد تعادل تنظیم کنید.

مثلاً اگر یکی از ایرادهای طرف مقابل خود را نوشتید، بلافاصله بکوشید یکی از دو مورد زیر را نیز به فهرست اضافه کنید:

  • یک نقطه‌ی قوت در طرف مقابل که به نظرتان اهمیتش در حد همان ایراد است.
  • یک ایراد در خودتان که فکر می‌کنید به اندازه‌ی همان ایراد و ضعف طرف مقابل، مشکل‌آفرین و منفی است.

یا این‌که اگر یکی از نقاط مثبت خودتان را نوشتید، بلافاصله به جستجوی یکی از دو مورد زیر بپردازید:

  • نقطه‌ی ضعفی که در خودتان می‌بینید و از نظر اهمیت، هم‌اندازه‌ی آن نقطه‌ی مثبت است.
  • نقطه‌ی مثبتی که در طرف مقابل می‌بینید و با در نظر گرفتن آن، تعادلی نسبی در وضعیت رابطه ایجاد می‌شود.

پس از مدتی که این شیوه را ادامه دهید، به مواردی می‌رسید که نمی‌توانید آن‌ها را با ویژگی‌های دیگر، متعادل کنید. در واقع، خالص ویژگی‌های رابطه را می‌توانید بهتر ببینید و تشخیص دهید.

مجموعه‌ی نکات مثبت و منفی که در اواخر این فرایند باقی می‌مانند و با نکته‌‌ی دیگری برابری نمی‌کنند، می‌توانند تصویری واقعی‌تر از وضعیت خالص رابطه پیش چشم شما بگذارند.

در این حالت، شاید بتوانید بهتر تصمیم بگیرید که بهتر است به تلاش بهبود این رابطه بیندیشید یا این‌که صبرِ بی‌نتیجه برای بهبود وضعیت موجود را رها کنید.

سوال‌های عارضه یابی رابطه

تنظیم فهرست ویژگی‌های مثبت و منفی رابطه، یکی از نخستین راهکارها و گاه تنها راهکاری است که برای تصمیم گیری بهتر در مواجهه با پارادوکس عاطفی مطرح می‌شود.

اما همان‌طور که می‌توانید حدس بزنید، چنین فهرستی همیشه به پاسخ ساده و شفاف منتهی نمی‌شود.

واقعیت این است که اگر مدت طولانی گرفتار تناقض عاطفی بوده باشید، احتمالاً چنین فهرستی را بارها در ذهن خود ساخته و مرور کرده‌اید و ثبت دقیق آن، ممکن است چیزی به دانسته‌های فعلی شما اضافه نکند.

مزیت سوال‌های عارضه یابی رابطه که میرا کیرشن‌باوم در کتاب خود مطرح می‌کند این است که می‌توانند به ما کمک کنند از زوایای مختلف به رابطه‌ی خود نگاه کنیم و احتمال گرفتار شدن‌‌مان در دام سوگیری‌های ذهنی کاهش یابد.

تذکر مهم

احتمالاً بعد از این‌که این درس را تا نقطه‌ی فعلی خوانده‌اید،‌ ذهن‌تان شتاب گرفته و آماده‌اید تا با سرعت هر چه بیشتر،‌ بقیه‌ی متن را هم بخوانید و از روی آن عبور کنید.

اما اگر پارادوکس عاطفی برای شما جدی است و در حال تجربه‌ی آن هستید، پیشنهاد می‌کنیم یک دفترچه بردارید و پاسخ سوال‌های زیر را به تدریج طی چند روز یا چند هفته بنویسید و بارها با خود مرور کنید.

اگر این‌جا متمم نبود و این مطالب، در جلسه‌‌های مشاوره مطرح می‌شد، احتمالاً هفته‌ها درگیر این سوال‌ها بودید و هر جلسه‌ی مشاوره،‌‌‌‌ صرفاً به یکی از این سوال‌ها اختصاص می‌یافت.

برای دسترسی کامل به این درس و برخی دیگر از درس‌های مجموعه‌ی حمایت اجتماعی، لازم است ابتدا تمرین ورود به بحث را در نخستین درس این مجموعه انجام دهید (این تمرین کمتر از ۱۰ دقیقه وقت شما را خواهد گرفت).

لطفاً پس از انجام تمرین و تأیید و انتشار آن توسط متمم، دوباره به این درس مراجعه کنید.

[ حل تمرین درس تعریف حمایت اجتماعی ]

برای این درس، تمرینی در نظر گرفته نشده است.

اما اگر نکته یا تجربه‌ای دارید که علاقه‌مند هستید آن‌ را مطرح کنید،‌ پیشنهاد می‌کنیم به درس پیشین (تعریف پارادوکس عاطفی) مراجعه کرده و تجربیات خود را در آن‌جا مطرح کنید.

سری مطالب حوزه حمایت اجتماعی

The post با پارادوکس عاطفی چه کنم؟ در این رابطه، بمانم یا بروم؟ appeared first on متمم.